Ako postoje rižoto i orzoto, zašto ne bi postojao i kvinoto? Naime, tu pseudožitaricu odlučila sam pripremiti na način kao i rižu za rižoto. Iako kvinoja ne može povezati i dati tako kremastu teksturu, može dati obilje nutrijenata.
Zašto odabrati kvinoju?
- sadrži čak oko 14% bjelančevina
- dobra za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa
- pseudožitarica, bez glutena
- sadrži vitamine B skupine
- izvor kalcija
Kvinoju možete kuhati tako da je operete, stavite u duplo više vode nego što je sjemenki i kuhate 20-ak minuta. Od kvinoje možete raditi polpete, salate, koristiti je kao prilog, a ja sam danas odabrala pripremiti je kao da radim rižoto. Kombinacija kvinoje i blitve izvrstan je izvor željeza, B vitamina, kalcija...
Potrebno Vam je:
1 srednja stabljika celera listaša
2-3 češnja češnjaka
1/2 crvenog luka
blitva
kvinoja
sol
papar
bosiljak
maslac
maslinovo ulje
- Na malo maslinova ulja prodinstajte luk. Nakon što malo omekša, dodajte nasjeckan celer i češnjak. Dinstajte još par minuta.
- Dodajte opranu kvinoju te malo vode. Ne pretjerujte s količinom vode - lako ćete je dodati, vrlo teško oduzeti. Provjerite na pakiranju svoje kvinoje koliko se kuha, najčešće je to 20 minuta. Znat ćete i po tome što se malo raspukne kad se skuha.
- Nekoliko minuta prije kraja kuhanja kvinoje dodajte narezanu blitvu. Začinite. Ukoliko imate svježi bosiljak, čuvajte ga za kraj, a ako imate samo suhi, dodajte ga sad.
- Kada maknete jelo s vatre, dodajte kocku maslaca.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar