Kvinoja s blitvom (kvinoto)

Ako postoje rižoto i orzoto, zašto ne bi postojao i kvinoto? Naime, tu pseudožitaricu odlučila sam pripremiti na način kao i rižu za rižoto. Iako kvinoja ne može povezati i dati tako kremastu teksturu, može dati obilje nutrijenata.

Zašto odabrati kvinoju?

  • sadrži čak oko 14% bjelančevina
  • dobra za dijabetičare zbog niskog glikemijskog indeksa
  • pseudožitarica, bez glutena
  • sadrži vitamine B skupine
  • izvor kalcija
Kvinoju možete kuhati tako da je operete, stavite u duplo više vode nego što je sjemenki i kuhate 20-ak minuta. Od kvinoje možete raditi polpete, salate, koristiti je kao prilog, a ja sam danas odabrala pripremiti je kao da radim rižoto. Kombinacija kvinoje i blitve izvrstan je izvor željeza, B vitamina, kalcija...


Potrebno Vam je:

1 srednja stabljika celera listaša
2-3 češnja češnjaka
1/2 crvenog luka
blitva
kvinoja
sol
papar
bosiljak
maslac
maslinovo ulje


  • Na malo maslinova ulja prodinstajte luk. Nakon što malo omekša, dodajte nasjeckan celer i češnjak. Dinstajte još par minuta.
  • Dodajte opranu kvinoju te malo vode. Ne pretjerujte s količinom vode - lako ćete je dodati, vrlo teško oduzeti. Provjerite na pakiranju svoje kvinoje koliko se kuha, najčešće je to 20 minuta. Znat ćete i po tome što se malo raspukne kad se skuha.
  • Nekoliko minuta prije kraja kuhanja kvinoje dodajte narezanu blitvu. Začinite. Ukoliko imate svježi bosiljak, čuvajte ga za kraj, a ako imate samo suhi, dodajte ga sad.
  • Kada maknete jelo s vatre, dodajte kocku maslaca. 
Dobar tek! 

Primjedbe