Proso - savršena mala žuta loptica. Ovu žitaricu dobro poznaju oni koji ne smiju jesti gluten jer ga ova žitarica ne sadrži. Nevezano za gluten, svi bismo trebali češće jesti proso.
Dobar je izvor bjelančevina (u 100 g prosa ih je čak 15 g), B vitamina, vlakana i minerala poput željeza, fosfora, magnezija, mangana, kalija... Lako je probavljiv i može se koristiti i u slatkim i u slanim kombinacijama. Bebe ga mogu jesti od početka dohrane, a našoj T je upravo proso bio jedna od prvih žitarica.
U trgovinama se može naći u nekoliko oblika - kao cjelovita žitarica što je prvi izbor, ali i kao pahuljice, ekspandirano zrno, brašno...
Osnovna priprema prosa
Proso, kao i većinu drugih žitarica, dobro je namočiti prije kuhanja. Preporuča se potopiti ga prije kuhanja oko 2 h zbog fitinske kiseline koja može ometati apsorpciju nekih nutrijenata. Možete ga ostaviti i preko noći u vodi.
Proso zatim procijedite i isperite te stavite kuhati. U pravilu mu je potrebno 20-ak minuta - vidjet ćete da su se zrnca raspukla. Ukoliko prekuhate, pretvorit će se gotovo u kašicu. Ako ga smiksate s voćem ili povrćem te jajem, daje teksturu pudinga.
Možete ga kombinirati s voćem, povrćem, koristiti umjesto riže u npr. sarmi i punjenim paprikama... Kombinacija je onoliko koliko ste maštoviti. Ja Vam donosim recept za slani puding s tikvicom. Ovaj je recept prikladan za bebe od 6 mjeseci nadalje, tj. kad ste uveli sve namirnice (jaja ne morate odgađati ukoliko ne postoji dobar razlog).
Potrebno Vam je:
1 manje jaje
1 žlica prosa
1/2 male tikvice
- Stavite namakati žlicu prosa u čašu vode i odlutajte na 2 sata.
- Proso procijedite, saperite i stavite kuhati. Stavite otprilike 3 puta više vode od prosa i dodajte po potrebi, ovisno koliko vam isparava i u čemu kuhate. Predlažem lončiće za mlijeko ili nešto slično - dovoljno malo, a široko da možete skuhati za bebu i da stane štapni mikser.
- Umutite jaje i ubacite ga s prosom.
- Koju minutu prije kraja kuhanja prosa (nakon 15-ak min od početka) dodajte tanke fete tikvice da se ne mora dugo kuhati.
- Smiksajte štapnim mikserom. Dobit ćete predivnu kremastu teksturu.
Nadam se da će se i vašem djetetu svidjeti kao i našem. Dobar tek!
Više o dohrani pročitajte u postu Kada i kako uvesti bebi dohranu.
| dokaz da valja - prazna zdjelica |
Primjedbe
Objavi komentar