Bebe i začini

Mnogi će se roditelji složiti kada krenu s dohranom, tom laganom kuhanom hranom, sigurno im je bar jednom prošlo kroz glavu da je možda bebi to – bljutavo. Pogotovo ako beba nije baš oduševljena serviranim jelom. No, je li bebama potrebno začinjavati hranu, smije li se uopće i kad, pokušat ću ukratko objasniti.



Sol

Sol se ne smije davati djeci ispod 1 godine starosti. Mlijeko i hrana koju dojenče (termin za dijete do godine dana starosti) unosi ima dovoljno soli. Dodavanjem soli u jela, pa makar se Vama činilo malo, može štetiti djetetovom zdravlju. Njihovi maleni bubrezi ne mogu izregulirati tolike količine soli. Također, povećan unos soli može im se i kasnije u djetinjstvu i životu prezentirati kroz npr. hipertenziju i pretilost.

Okus namirnice

Neki tvrde da ukoliko prvo počnemo davati djeci povrće, bolje će ga prihvatiti i više ga voljeti. To se, naravno, ne odnosi na svako dijete jer nismo svi isti. Da bi dijete upoznalo neku novu namirnicu, dobro je da je osjeti bez začina koji bi joj nadjačali okus.

Začinsko bilje

Nakon par mjeseci od početka uvođenja dohrane, s oko 9 mjeseci, možete polako početi začinjavati bebina jela začinskim biljem kao što su peršin, bosiljak i sl. Odnosite se prema njima kao i prema ostalim namirnicama koje uvodite. Svakako ih termički malo obradite – nemojte samo dodati na kraju, osobito sušene začine.

Ostalo?

Od ostalih popularnih začina, dobri ili često korišteni su cejlonski cimet, kurkuma, slatka paprika. Netko će reći i češnjak ukoliko ga svrstava u kategoriju začina.

Istražite dobre kombinacije, ne samo okusom, već i funkcijom. Primjerice, peršin je bogat vitaminom C i zato odlično ide uz meso – pospješava apsorpciju željeza.

Naravno, to što dijete ima 9 mjeseci ne znači da biste trebali odjednom sve početi začinjavati niti nakon rođendana odjednom svaki obrok u danu soliti. Vodite se umjerenošću i pratite svoje dijete.

Primjedbe