Pirovi kruščići sa sjemenkama

Dom najtoplije miriše kada se peče kruh. Kada koristimo neke druge vrste brašna osim bijelog pšeničnog, miriše još orašastije i dublje... 



Zašto pir?

Pir je stara žitarica koja se zadnjih desetljeća, pa i stoljeća, nije koristila jer su neke druge, mahom modificiranije žitarice bile popularnije zbog lakšeg uzgoja i boljeg uroda. Zadnjih godina se pir počeo pojavljivati ne samo u trgovinama zdrave hrane, već i u boljim supermarketima. Najčešće se prodaje kao integralno ili bijelo brašno, ali ima ga i u obliku cijelog zrna, krupice, pahuljica, keksića itd.

Pirovo brašno biram jer:
  • lako se mijesi (ima glutena, manje od pšeničnog)
  • može se koristiti za slatke i slane recepte
  • sadrži dosta vlakana
  • bogatije je mikronutrijentima od pšeničnog
Ove kruščiće volim peći navečer kad imam više vremena, a ujutro budu meki i svježi kao tek pečeni. Možete ispeći i jedan cijeli kruh, a ja sam danas odabrala male bublice upravo zbog svježine, a i štedimo na vremenu pečenja i struji.

Potrebno Vam je:

2 šalice integralnog pirovog brašna
1 šalica bijelog pirovog brašna (može i pšenično glatko)
1.5 šalica mlake vode
1 kocka svježeg kvasca
2-3 žlice ekstradjevičanskog maslinovog ulja
suncokretove sjemenke
chia sjemenke
lanene sjemenke
sol


  • Stavite suhe sastojke u zdjelu. Sjemenki stavite koliko volite. Ja sam stavila 5-6 žlica suncokretovih, 2 žlice chija sjemenki, a lan sam imala otvoren mljeveni i cijeli pa sam stavila oba. Da sam imala doma, stavila bih i bučine sjemenke.
  • Kada sjedinite smjesu, mijesite je još barem nekoliko minuta, ali poželjno je što dulje.
  • Tijesto ostavite pokriveno vlažnom krpom na toplom mjestu. Ukoliko radite navečer, a želite kruh peći sutra ujutro, ostavite tijesto u frižideru da se zaustavi rast kvasca.
  • Mokrim rukama oblikujte bublice - neće se toliko lijepiti. Možete ispeći i 1 veliki kruh,
  • Pecite na 200०C 30-ak minuta, ovisno o veličini kruščića i jačini Vaše pećnice. 
Dobar tek!

Primjedbe

  1. Svaka čast domaćice. Probao sam i moram reć da su savrseni bar ovi sta vi ispečete. Ja radim najviše kruh. Od ove god mišam heljdu i pir. Pun pogodak isto.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala puno :)
      Uhh, dobro ste me sjetili za heljdu, mogla bih nešto i o njoj napisati! Odlična je

      Izbriši

Objavi komentar