Velika je zabluda da vege burgeri moraju imitirati meso ili pak da ih jedu samo vegani. Ovaj recept doduše nije potpuno plant-based jer uključuje jaje, ali možete ga izostaviti pa staviti kupovnu zamjenu za jaje, aquafabu, natopljene lanene sjemenke ili što Vam inače najviše odgovara. Na ovaj način ćete definitivno obogatiti jelovnik, vrstu mahunarki možete mijenjati. I najveći izbirljivci će ga prihvatiti.
Leća je izvrstan izvor bjelančevina. Ne samo zbog količine
bjelančevina (oko 26%), nego i zbog raznovrsnosti aminokiselina. Obiluje
vlaknima, vitaminima i mineralima. Bebama prvo dajte crvenu leću – najlakša je
za probavu i brzo se kuha. Preporuča se namočiti je u vodi 2 h prije kuhanja
zbog fitinske kiseline.
Donosim Vam svoj recept za burgere od leće. Za djecu preko godine dana je zbog začina. Za manju djecu jednostavno izbacite začine i radije izbjegnite prženje u tavi.
Potrebno Vam je:
1 crveni luk
3 češnja češnjaka
1 šalica zelene leće
1 šalica bulgura
1 jaje
sol
papar
vlasac
slatka paprika
kajenski papar (za velike)
prašak za pecivo
· Na par kapi maslinova ulja prodinstajte luk i češnjak. Tako će dati više okusa.
· U zdjeli pomiješajte jaje (ili zamjenu za jaje), leću, bulgur, luk i češnjak te začine. Ne zaboravite prašak za pecivo. Njega stavljamo da nam burgeri ne budu stupasti te da, ukoliko ćete ih pržiti na ulju, upiju manje masnoće.
· Burgere možete peći u pećnici ili na tavi s malo maslinova ulja.
· Umjesto leće i bulgura probajte i druge kombinacije, npr. slanutak i kvinoju.
Ukoliko želite napraviti veću količinu smjese i vaditi burgere po potrebi iz zamrzivača, možete vrlo jednostavno. Samo između njih stavite kvadratić papira za pečenje da se ne zalijepe.
Dobar tek!
Izvrsno👌
OdgovoriIzbrišiHvala :)
Izbriši