Zadnjih godina zobene pahuljice postale su vrlo popularne. U svim su trgovinama – sitne, krupne, instant, organske, s raznim okusima i dodatcima, u velikim pakiranjima i onim za samo jednu zdjelicu.
Zašto ih odabrati? Bogate su vlaknima koja su dobra i za
osjećaj sitosti i rad probavnog sustava. Sadrže 13% bjelančevina, a izvrstan su
izvor vitamina B1, B5, B9. Od minerala, značajnija im je količina željeza,
magnezija, fosora, cinka, mangana.
Zobene pahuljice odaberite najjednostavnije, obične, bez
dodataka. Uglavnom su i najjeftinije, a gotovo svi supermarketi imaju i
organsku varijantu. Ja najčešće biram sitne organske. Za T ih samo
zalijem vrućom vodom, možete raditi „overnight oats“, a za u kekse i kruh ih ne
morate niti dalje usitnjavati.
Podijelit ću recept za zobene keksiće koje radim najčešće –
s orašastim plodovima. Trenutno imam dosta oraha i badema, ali možete staviti
ono što imate. Odlična ljetna kombinacija je s kokosom i limunom.
Potrebno Vam je:
75 g oraha
75 g badema
100 g smeđeg šećera
150 g sitnih zobenih pahuljica
70 g glatkog brašna
40 g maslaca
malo soli
pola žličice praška za pecivo
aroma vanilije
- Mutite jaje, maslac sobne temperature, par zrna soli i smeđi šećer dok se smjesa ne zapjeni. Dodajte aromu vanilije (ili vanilin šećer) i još malo izmiksajte.
- Nožem ili u sjeckalici usitnite orahe i bademe do željene veličine. Ja volim kada ima i sitnijih i krupnijih komadića.
- Pomiješajte i ostale, suhe sastojke sa smjesom. Zadnje umiješajte brašno dok ne dobijete željenu teksturu, možda Vam neće trebati 70 g - ovisi i o veličini jajeta. Ukoliko Vam bude presuho, dodajte žlicu mlijeka.
- Oblikujte kekse i zagrijte pećnicu na 200०C. Ne trebate ih previše razdvajati jer se puno ne šire.
- Pecite kekse 10-12 min, ovisno o Vašoj pećnici. Izvadite ih čim uhvate malo zlatne boje s donje strane.
Primjedbe
Objavi komentar