Zobeni keksi s bademom i orahom

Zadnjih godina zobene pahuljice postale su vrlo popularne. U svim su trgovinama – sitne, krupne, instant, organske, s raznim okusima i dodatcima, u velikim pakiranjima i onim za samo jednu zdjelicu.  

Zašto ih odabrati? Bogate su vlaknima koja su dobra i za osjećaj sitosti i rad probavnog sustava. Sadrže 13% bjelančevina, a izvrstan su izvor vitamina B1, B5, B9. Od minerala, značajnija im je količina željeza, magnezija, fosora, cinka, mangana.

Zobene pahuljice odaberite najjednostavnije, obične, bez dodataka. Uglavnom su i najjeftinije, a gotovo svi supermarketi imaju i organsku varijantu. Ja najčešće biram sitne organske. Za T ih samo zalijem vrućom vodom, možete raditi „overnight oats“, a za u kekse i kruh ih ne morate niti dalje usitnjavati.

Podijelit ću recept za zobene keksiće koje radim najčešće – s orašastim plodovima. Trenutno imam dosta oraha i badema, ali možete staviti ono što imate. Odlična ljetna kombinacija je s kokosom i limunom.



Potrebno Vam je:

1 jaje
75 g oraha
75 g badema
100 g smeđeg šećera
150 g sitnih zobenih pahuljica
70 g glatkog brašna
40 g maslaca
malo soli
pola žličice praška za pecivo
aroma vanilije

  • Mutite jaje, maslac sobne temperature, par zrna soli i smeđi šećer dok se smjesa ne zapjeni. Dodajte aromu vanilije (ili vanilin šećer) i još malo izmiksajte. 
  • Nožem ili u sjeckalici usitnite orahe i bademe do željene veličine. Ja volim kada ima i sitnijih i krupnijih komadića.
  • Pomiješajte i ostale, suhe sastojke sa smjesom. Zadnje umiješajte brašno dok ne dobijete željenu teksturu, možda Vam neće trebati 70 g - ovisi i o veličini jajeta. Ukoliko Vam bude presuho, dodajte žlicu mlijeka. 
  • Oblikujte kekse i zagrijte pećnicu na 200०C. Ne trebate ih previše razdvajati jer se puno ne šire.
  • Pecite kekse 10-12 min, ovisno o Vašoj pećnici. Izvadite ih čim uhvate malo zlatne boje s donje strane. 

Dobar tek!

Primjedbe