Daikon je japanska bijela rotkva. Kod nas se pomalo počinje pojavljivati na tržištu. Najčešći oblici su svježi ili kiseli daikon, te u nekim varijantama kimchija i sl. Dozrijeva u jesen pa je stoga idealan za pripremu zimnice. Uspijeva i kod nas, postoje naši domaći proizvođači.
Za prehranu koristimo bijelu podzemnu stabljiku ove biljke siromašnu kalorijama, a bogatu nutrijentima. U 100 g daikona je samo 18 kcal. Obiluje vitaminom C, B9. Sadrži dosta kalcija, magnezija, kalija...
Kada kupujete daikon, birajte po mogućnosti domaći netretirani ili organski jer je on, kao i ostalo korjenasto povrće, čistač tla. Često mu listovi budu ostavljeni da vidite da je svjež, a vidjet ćete da dugo stoji i ako omekša. Svježi daikon trebao bi biti tvrd i hrskav.
Salata od daikona i paprike
- Daikon naribajte, a papriku narežite na trakice.
- Pomiješajte ulje, ocat po izboru i limunov sok u omjeru 2:1:1. U tu smjesu dodajte malo soli i papra te nasjeckanog peršina.
- Začinite povrće i pospite ga sezamom.
Primjedbe
Objavi komentar