Jabuke, cimet, badem, pšenični gris... - jesenski kolač. Gledajući neke recepte, odlučila sam prilagoditi kolač našem ukusu. Biskvit je savršeno prhak, svi su okusi jednako naglašeni i osjete se kako bi i trebali. Smanjila sam i količinu šećera, a da je još uvijek slatko. No, prijeđimo na recept!
Potrebno Vam je:
2 jaja
2/3 šalice smeđeg šećera
1 vrećica vanilin šećera
1/2 šalice biljnog ulja (kokosovo bez mirisa, suncokretovo...)
1 šalica mlaćenice (ukoliko nemate - u šalicu mlijeka dodajte žličicu alkoholnog octa i sačekajte 2 min); može i jogurt
1/2 šalice mlijeka
1 šalica tostiranih mljevenih badema
cijeli bademi za na vrh
2 šalice pšeničnog grisa
1-2 šalice oštrog brašna
1 vrlo velika jabuka
prašak za pecivo
cimet
šećer u prahu (za posuti)
sol
*moja šalica je volumena 180 ml
- Bademe tostirajte na suhoj tavi dok ne počnu lagano pucketati. Dio ostavite u komadu za na vrh, a dio sameljite gotovo u prah. Preporučam da prvo tostirate bademe i ostavite da se malo ohlade pa onda nastavite s pripremom kolača.
- Odvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u snijeg i ostavite za kraj, a žumanjke umutite sa šećerom i zatim ostalim mokrim sastojcima.
- Jabuku naribajte i umiješajte u smjesu. Dodajte mljevene bademe, gris, soli na vrh žličice, prašak za pecivo, cimeta po ukusu (oko 1 žličice). Na kraju dodajte 1 šalicu oštrog brašna i po potrebi još pola do jedne šalice da dobijete tek malo gušću teksturu.
- Lagano i nježno umiješajte istučene bjelanjke. Oni će nam dodatno "olakšati" konačnu teksturu kolača.
- Upalite pećnicu na 180०C da se zagrije.
- Prelijte kolač u pekač. Ja volim staviti papir za pečenje iako u teoriji ne treba (zbog nekih prijašnjih nesretnih slučajeva). Na tijesto po želji posložite cijele bademe. Ja sam ih složila tako da kad budem rezala na svakom komadu bude jedan cijeli badem.
- Pecite kolač 30-ak minuta. Provjerite čačkalicom - ako se ne lijepi ništa za nju, kolač je pečen.
- Kada se malo ohladi (ako možete čekati), pospite kolač mješavinom šećera u prahu i još malo cimeta.
| prije posipanja |
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar