Bliži se Božić pa se i oni manje vješti u kuhinji ohrabruju i peku razne kekse, kolače. Cimet rolice su mekane, slatke, mirisne slastice od dizanog tijesta. Svojim mirisom ugriju cijeli dom stoga su idealne za ovo doba godine. Donosim vam svoj recept za njih!
Ukoliko radite ovo za malo dijete, stavite cejlonski cimet. On ne miriše kao kineski, ali je mnogo zdraviji. Također moram napomenuti da domaći kolači, peciva i keksi, ukoliko ih radite bez štetnih aditiva, umjetnih boja i sl. - jesu zdrava hrana. Možda nisu nutritivno najbogatiji (iako mogu biti), ali kako bi stari Grci rekli - najbolja mjera. Ortoreksija je ozbiljan poremećaj prehrane i tako ga trebamo doživljavati.
maslac
smeđi šećer
kakao
cimet
Potrebno vam je:
2 jaja
pola kocke svježeg kvasca (ili suhi kvasac)
500 g glatkog brašna
500 g glatkog brašna
1 čaša mlakog mlijeka
2 vanilin šećera
malo soli
maslac
smeđi šećer
kakao
cimet
- Otopite kvasac u mlakom mlijeku. U zdjelu stavite mokre sastojke i vanilin šećer. Dobro pomiješajte da se šećer otopi.
- Dodajte suhe sastojke. Zbog varijacije u veličini jaja, stavljate malo po malo brašna. Tijesto bi trebalo biti tek toliko čvrsto da više nije tekuće i ljepljivo.
- Ostavite tijesto da se diže na toplom mjestu barem 1 sat.
- Pobrašnite podlogu na kojoj ćete valjati tijesto. Kratko da primijesite i izvaljajte u pravokutnik debljine par centimetara.
- Premažite tijesto maslacem sobne temperature te pospite smeđim šećerom, cimetom i s tek malo kakaa (ako želite). Smjesa bi trebala ravnomjerno i tanko prekriti tijesto da se više ne vidi njegova boja, ali da nije ni predebelo.
- Srolajte tijesto i izrežite. Broj rolica koji ćete izrezati ovisi o veličini rolica koju preferirate, ali i u čemu ćete ih peći. Ja ih slažem u pekač po 12 (3*4) ili 15 (3*5). Kada nema puno prostora između njih, ostanu puno sočnije. Pekač prethodno namažem maslacem,
- Pustite rolice da se još malo dignu u pekaču, barem 30-ak minuta.
- Pecite na 180०C 30-40 min, ovisno o veličini rolica i jačini vaše pećnice.
- Ukoliko želite, prelijte glazurom, ali meni budu dovoljno ukusne i sočne bez dodatnog šećera.
Dobar tek!
Primjedbe
Objavi komentar