Jesen je. Dolaze nam polako svi ti lijepi, topli plodovi, a među njima - kraljica tikva. Butternut, muškatna ili puter tikva meni draga zbog blagog, slatkastog okusa i, naravno, jednostavnog čišćenja. Može se koristiti i u slatkim i slanim receptima.
U bebinu prehranu tikvu možete uveseti od samog početka dohrane. Našoj T je to bila prva namirnica koju je probala (kako - objavit ću posebno). Kao i većina narančastog povrća, bogata je vitaminom A. Sadrži i dosta vitamina B, vlakana, antioksidansa... Svakako, vrlo je vrijedna namirnica. A što se čišćenja tiče, butternut tikva mi je najdraža jer samo u donjem, širem dijelu ima sjemenke.
Primjećujem da neki roditelji ostaju zbunjeni oko toga je li u redu kombinirati tikvu s krumpirom i batatom ili je to previše ugljikohidrata. Odgovor je - da, može se kombinirati. Krumpir često ubrajamo u žitarice iako je povrće, a tikvu ne. Na 100 g, prosječan krumpir ima gotovo 40 g ugljikohidrata, a tikva oko 16 g.
Krem juha od butternut tikve (za roditelje i bebe 12+)
Potrebni su Vam:
- Isjeckajte povrće. Veličina komadića utjecat će na vrijeme kuhanja. Na malo maslinovog ulja prodinstajte prvo luk, a zatim dodajte i ostalo povrće.
- Nakon par minuta, zalijte povrće vodom da ga u potpunosti prekrije. Začinite, smanjite jačinu na štedanjaku te poklopite lonac. Povremeno promiješajte.
- Kada se tikva u potpunosti smekšala, možete ugasiti i smiksati juhu. Pri kraju kuhanja se dodaje i kurkuma (suha, svježu treba kuhati) jer ne podnosi previsoke temperature.
Hvala na receptu👍
OdgovoriIzbriši