Tikva u bebinoj prehrani

Jesen je. Dolaze nam polako svi ti lijepi, topli plodovi, a među njima - kraljica tikva. Butternut, muškatna ili puter tikva meni draga zbog blagog, slatkastog okusa i, naravno, jednostavnog čišćenja. Može se koristiti i u slatkim i slanim receptima.

U bebinu prehranu tikvu možete uveseti od samog početka dohrane. Našoj T je to bila prva namirnica koju je probala (kako - objavit ću posebno). Kao i većina narančastog povrća, bogata je vitaminom A. Sadrži i dosta vitamina B, vlakana, antioksidansa... Svakako, vrlo je vrijedna namirnica. A što se čišćenja tiče, butternut tikva mi je najdraža jer samo u donjem, širem dijelu ima sjemenke.

Primjećujem da neki roditelji ostaju zbunjeni oko toga je li u redu kombinirati tikvu s krumpirom i batatom ili je to previše ugljikohidrata. Odgovor je - da, može se kombinirati. Krumpir često ubrajamo u žitarice iako je povrće, a tikvu ne. Na 100 g, prosječan krumpir ima gotovo 40 g ugljikohidrata, a tikva oko 16 g.

Krem juha od butternut tikve (za roditelje i bebe 12+)


Ovaj recept je za roditelje i djecu stariju od godinu dana. Ne treba mu vrhnje, bilo klasično ili biljno - kremast je zahvaljujući tikvi. Nakon recepta ću napisati kako ga prilagoditi i manjim bebama.

Potrebni su Vam:

1 crveni luk
1 češanj češnjaka
1 mrkva
pola manje butternut tikve 
maslinovo ulje
sol
papar
muškatni oraščić
kurkuma
suhi bosiljak

  • Isjeckajte povrće. Veličina komadića utjecat će na vrijeme kuhanja. Na malo maslinovog ulja prodinstajte prvo luk, a zatim dodajte i ostalo povrće.
  • Nakon par minuta, zalijte povrće vodom da ga u potpunosti prekrije. Začinite, smanjite jačinu na štedanjaku te poklopite lonac. Povremeno promiješajte.
  • Kada se tikva u potpunosti smekšala, možete ugasiti i smiksati juhu. Pri kraju kuhanja se dodaje i kurkuma (suha, svježu treba kuhati) jer ne podnosi previsoke temperature. 

Kako prilagoditi bebi?

Recept jednostavno možete prilagoditi bebi. Ukoliko kuhate za cijelu obitelj, u manji lončić sa strane odvojite za bebu ono što ste joj dosad uveli od ovih sastojaka. 

Svakako nemojte stavljati začine. Možete bosiljak ili neko drugo začinsko bilje i kurkumu, ali sol, papar i muškatni oraščić koji je pikantan nemojte. 

Preskočite prvi korak s dinstanjem, radije sve stavite u vodu, a na kraju kada servirate stavite malo ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Tako ćete mu sačuvati vrijedne nutrijente. 

Dobar tek!



Primjedbe

Objavi komentar